Att tänka på vad man äter är något vi alla borde göra lite oftare. Men om det är någon gång i livet när detta bör tas på största möjliga allvar så är det under graviditeten. God hälsa under denna tid bör alltid uppmuntras och kosten är helt klart en viktig faktor i spelet. Att gravida ”äter för två” är myt är nog något som många redan vet. Men för den som har missat detta är det värt att påpeka. Mängden man behöver äta under graviditeten är aldrig så mycket som för två personer. På sin höjd kan man ta sig en extra smörgås med pålägg. Uppskattningsvis har man sagt att behovet av mer mat är runt 300 extra kalorier per dag. Med denna myt hanterad är det nu dags att titta närmare på vad man faktiskt borde äta. Att i största möjliga utsträckning välja hälsosam och näringsrik mat kommer alltid att vara det som rekommenderas. Vill man unna sig något sött emellanåt är det självklart inget fel med det. Men det ska inte utgöra en betydelsefull del av ens dagliga intag. Under graviditeten går dock behovet av huvudsakligen två näringsämnen upp en del: järn och folsyra. Både dessa går att hitta i flera olika livsmedel, men det är också vanligt att ta den som kosttillskott. Detta är ett väldigt enkelt sätt att få i sig tillräckligt varje dag och kan vara ett speciellt bra alternativ för kvinnor som har vissa matallergier. Men det finns också livsmedel som man rekommenderas undvika under graviditeten. Detta inkluderar opastöriserad mjölk och produkter tillverkade med det, rått kött och fisk som kan innehålla höga halter av kvicksilver. Koffein är också något man rekommenderas hålla nere sitt intag av. Nivån man talar om ligger kring 300 mg/dag, vilket motsvarar runt 4,5 dl kaffe/dag.