Tillaga nötkött på rätt sätt

Egentligen går det inte att säga att en köttbit är bättre än någon annan, det gäller bara att tillaga dem på rätt sätt. Somliga ska endast stekas som hastigast, medan andra passar bättre till långkok, men alla kan vara kulinariska upplevelser när de är rätt tillagade.

Mört eller senigt

Det kött som kan kallas för framdelskött är fett, senigt och innehåller mycket bindväv eftersom de musklerna har fått arbeta både hårt och länge. Kollagenet i bindväven och fettet behöver brytas ner under flera timmar i antingen ugnen eller puttrandes på spisen för att komma till sin rätt på bästa sätt.

Oxfilé å andra sidan är kanske det bästa exemplet på ett mört kött eftersom det innehåller mycket lite bindväv och fett. För att du inte ska få en torr, tråkig köttbit kräver det en kort tillagning som ger en ganska exakt innertemperatur.

Så här får du rätt temperatur

Det smidigaste sättet är om du till att börja med har lika stora bitar. Bryn dem i stekpanna för att sedan tillaga färdigt i ugnen. När köttet är färdigt bör du låta det vila en stund. Kom ihåg att värmen i köttet fortsätter stiga en stund efter att du har tagit ut det. Du kan räkna med att värmen stiger med ungefär 4 procent av ugnsvärmen.

Rätt temperatur för önskat resultat

Rent allmänt går det att säga att ett mört kött är som godast och saftigast när det är mellan 55 och 65 grader Celsius. Däremot har inte ytan något med saftigheten att göra. Den vanliga uppfattningen att du stänger in safterna om du har en för brynt yta stämmer alltså inte. Även om det varierar lite mellan olika länder får du här en tabell som ger dig de vanligaste temperaturerna för nötkött.

  • Upp till 45 grader Celsius
  • Rare: 45-50 grader Celsius
  • Medium-rare: 50-54 grader Celsius
  • Medium: 54-58 grader Celsius
  • Medium-well: 58-65 grader Celsius
  • Well done: 65-72 grader Celsius

Det finns mycket att lära sig om tillagning av kött, vilket gör det ännu roligare för den som gillar att laga mat. Nötkött är också något som kan ätas rått, ifall du maler det. För att det ska bli som bäst bör du mala kallt kött och sedan äta det fortast möjligt, men inte kallt eftersom det inte smakar särskilt gott.