Ett kök designat för matlagning

Med undantag för utomhusgrillning sköter vi ju alla praktiskt taget all matlagning i just köket. Och vill man laga en fantastisk måltid kommer köket och allt vad det innehåller alltid vara en del av förutsättningen. Planlösningen av köket kan faktiskt vara en viktigare faktor än man först skulle tro. Vad man vill sträva efter är en relativt öppen yta mellan några av de viktigaste platserna i köket: kylskåpet, diskhon, spisen, ugnen och eventuellt även skafferiet. Man uppskattar inte hur skönt det är att kunna röra sig fritt mellan dessa förrän man arbetat i ett kök med dålig planlösning. Men det är även värt att titta närmare på själva utformningen av vissa områden. Köksbänken är en mycket viktig plats i detta spel och det gäller att ha bra med utrymme. Att anpassa diskhon efter storleken på köksbänken är något man alltid ska göra. Tar den exempelvis upp för mycket utrymme kommer arbetsytan att lida. Extra arbetsyta kan dock även fixas med hjälp av något som en köksö. Förvaringen har också en stort finger med i spelet här. Att få plats med allt på en praktiskt sätt kommer alltid vara till stor fördel. Bristande utrymme betyder att man alltid har saker och ting som står framme även när de inte används. Och köket löper större risk att alltid vara stökigt. Se till att granska förvaringsutrymmet innan nya saker köps och fundera på eventuella lösningar för hur mer förvaring skulle kunna inkluderas i framtiden. Undvik dock gärna öppen förvaring så gott det går då sakerna som står där kommer dra åt sig damm i allt större utsträckning. I ett mindre kök kan det förstås börja kännas ännu mindre om man har mängder med skåp på alla väggar. En potentiell lösning på detta kan vara att sätta in luckor med glas.